AcasaAcasa  PortalPortal  FAQFAQ  InregistrareInregistrare  Conectare  

Distribuiţi | 
 

 Sfaturi utile in bucatarie

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Sfaturi utile in bucatarie   Mier Oct 21, 2009 9:44 pm

• Bulionul ramas in cutie se pastreaza mai bine daca este transferat intr-un pahar, acoperind bulionul cu un strat subtire de ulei
• Produsele lactate nu se pastreaza la lumina, deoarece aceasta favorizeaza distrugerea vitaminei B2.
• Focul care este pe cale sa se stinga, se reaprinde daca aruncati in el un pumn se sare de bucatarie
• Faina si malaiul se se tin intr-un loc uscat.
• Petele de vin rosu se scot cu vin alb.Cu vin rosu se curate obiectele din arama.
• Ceapa, cartofii si usturoiul se conserva intr-un loc uscat si la o temperatura potrivita.
• Materiile prime ce folosesc la prepararea unei prajituri, trebuiesc aduse in bucatatrie cu 2 ore inainte.
• Sticlele si borcanele nu se vor crapa atunci cand turnati in ele lichide fierbinti, daca asezati sub ele lame de cutit.
• Daca aveti umezeala in dulapul din bucatarie, puneti in el un bulgare mic de var nestins.
• Mancarurile nu se reincalzesc direct la foc, ci pe un vas cu abur, caci altfel pierd din substantele nutritive, mai ales vitaminele.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Vin Oct 30, 2009 3:57 pm

Dulceturi

• Ca sa ti se lege bine, pune un cotor de mar, cu tot cu samburi si coaja (legat intr-un tifon)! Bogat in pectina naturala, marul va grabi coagularea oricarei dulceti.
• Dupa ce torni dulceata fiarta in borcan, las-o sa se odihneasca 48 de ore. Abia apoi inchide ermetic borcanele!
• S-a legat prea tare! Nu-i nimic, se poate repara. O pui inca o data la fiert, storcand inauntru cateva picaturi de lamaie.
• Dulceata e gata daca e bine legata. Cum o verifici? Iei putin sirop cu lingurita si il lasi sa curga usor intr-o farfurioara rece. Daca picaturile sunt groase si nu se imprastie pe farfurie, focul trebuie stins imediat.
• Fructele pentru dulceata trebuie sa fie coapte, dar sanatoase. Daca ai fructe mai storcite (fara a fi stricate), foloseste-le pentru gem sau marmelada !

Cum sa… pastrezi culoarea tecilor de fasole la fiert. Adaugi in apa o lingurita cu bicarbonat. Si nu acoperii oala.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Sam Noi 07, 2009 4:02 am

Sfaturi pentru preparatele din carne - prospetime si savoare

-Ruladele din carne vor fi mult mai gustoase daca, in urma cu o zi, au fost puse intr-o marinata de ulei si usturoi tocat.

-Carnea pentru friptura de porc va avea o aroma deosebita, daca va fi condimentata cu scortisoara, in acest caz, nu trebuie prajita prea tare.

-Carnea fierbe mai repede daca introducem in oala o lingura de inox pe care o scoatem cand adaugam legumele.

- Orice friptura trebuie preparata cu vin, stropita din belsug in timpul prepararii.

- Cand puneti friptura la cuptor, puneti alaturi de tava un vas metalic (chiar si o cutie de conserva) plin cu apa, asa friptura nu se va arde.

-Carnea din supa devine mai frageda daca se vor adauga cateva picaturi de otet sau zeama de lamaie.

-Mancaruri precum: sarmale, tochitura, varza, zacusca, fasole ies nemaipomenit de gustoase in tigaie sau ceaun de tuci, ambele cat mai uzate!

- Snitelele vor fi mai fragede daca, dupa ce au fost batute, se presara cu sare si condimente, se ung cu ulei si se lasa la rece cateva ore.

-Stiati ca friptura nu se sareaza inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca substantele nutritive din ea, sub influenta sarii se scurg.

-Friptura de pui se pune in tava cu multa apa si se presara foarte fin cu zahar pudra. Gustul nu este dulce pt.ca zaharul pudra se presara foarte putin si nici nu este asa dulce ca celalalt zahar cristalizat, iar friptura capata un aspect deosebit, minunat, de nota 10. Condimentele se adauga mai la mijlocul coacerii.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Lun Noi 09, 2009 3:06 am

-Cojile de mere, gutui si pere uscate in cuptor, apoi pisate si amestecate cu miere si putin propolis, reprezinta un preparat natural excelent impotriva durerilor de stomac si de pancreas.
-Lamaile taiate se pun cu fata zemoasa pe o farfurie cu otet. Ele raman proaspete multa vreme, iar otetul se aromeaza placut.
-Putin praf de copt sau bicarbonat adaugat in compozitia de chiftele le va face mai fragede si mai maricele.
-O lingurita de zahar pusa in orice mancare ii da acesteia un gust delicat.
-In cratita in care veti prepara dulceata, e bine sa puneti cateva pietre curate. Astfel, ea nu se va afuma sau arde.
-Friptura de pui va fi crocanta, daca inainte de a fi introdusa in cuptor, este frecata cu zeama de lamaie. In afara de aspectul apetisant, se si fragezeste.
-Fasolea uscata nu mai face gargarite daca in recipientul in care o pastram adaugam putina cenusa de lemn.
-Carnea batrana, care necesita timp de fierbere indelungat, se gateste mult mai usor daca inainte cu o zi de a fi preparata se tine la loc cald, invelita intr-o panza de in.
-Varza murata si muraturile pentru iarna se mentin gustoase si tari daca in loc de sare obisnuita se foloseste sare iodata.
-Varza si gogonelele puse la murat trebuie vanturate zilnic, pentru a-si pastra aroma si gustul initial.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Mar Noi 10, 2009 3:03 am

-Snitelele si gratarele sunt mai fragede daca cu 1-2 ore inainte de a le praji se ung cu otet amestecat cu ulei.

-Ficatul devine foarte gustos daca inainte de a fi prajit se tine 2-3 ore in lapte. Ficatul nu se sareaza inainte de a-l praji, altfel se intareste.

-Carnea nu se va sara cu mult timp inainte de a o gati ca sa nu lase zeama, deoarece pierzand sucul, gustul devine fad si se reduc din proprietatile nutritive.

-Pentru a vedea daca este proaspata, apasam carnea cu degetul. Daca adancitura care s-a format revine repede la loc, carnea este proaspata. Carnea proaspata ramane aproape uscata in locul in care este taiata. Mirosul greu al carnii se simte bine daca se incalzeste un cutit sau o furculita si se impunge carnea. Cand nu este proaspata, cutitul sau furculita vor capata un miros neplacut.

-Pielita de pe ficat se scoate usor daca se cufunda ficatul un minut in apa fierbinte

-Friptura de vaca capata un gust picant daca cu cateva ore inainte de a o prepara se unge carnea cu mustar. Apoi se frige inabusit.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Mar Noi 10, 2009 3:08 am

-Legumele se fierb in apa sarata pentru a avea un gust mai bun si sa pastreze cat mai multe substante nutritive. Cel mai bun lucru este sa se fiarba legumele intr-un vas acoperit in apa putina. Legumele fierte in apa multa pierd o cantitate mare de substante nutritive. daca se fierb la abur, ele pastreaza mai multe substante nutritive.

-Zarzavatul vested se poate improspata daca se pune pentru o ora in apa rece in care s-a adaugat o lingura de otet.

-Pentru ca sa nu se innegrasca in timp ce se curata, ciupercile curatate se pun intr-o cratita cu apa rece putin sarata. In apa se adauga si putin otet.

-Legumele si zarzavaturile isi pastreaza culoarea daca in apa in care se fierb se adauga un praf de bicarbonat de sodiu (aproximativ 1/2 de lingurita la 1 kg de legume).

-Cartofii prajiti sunt gustosi si crocanti daca inainte de a-i pune in uleiul foarte incins, se sterg de apa cu un servet.

-Legumele si cartofii noi trebuie pusi la fiert totdeuna in apa care clocoteste

-Nu trebuie sa se subtieze piureul cu lapte rece deoarece capata o culoare cenusie. Se obtine un piure alb si frumos daca se prepara cu lapte clocotit.

-Pentru ca ceapa tocata marunt sa nu se arda si sa capete o culoare frumoasa, trebuie data mai intai prin faina, apoi prajita.

-Patrunjelul, mararul, menta se pastreaza proaspete timp de cateva zile, chiar pe vreme extrem de calduroasa, daca se tin intr-un vas inchis ermetic si absolut uscat. Verdeata trebuie sa fie de asemenea uscata.

-Fructele si legumele se dezgheata tinandu-le in apa rece. Dupa cateva ore aceasta apa se varsa si se toarna alta usor sarata.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Mar Noi 10, 2009 3:15 am

-Inainte de a se intrebuinta nucile pentru torturi si prajitturi este bine ca ele sa fie prajite usor in cuptor. Astfel nucile capata un gust placut de alune.

-Aluatul subtire se trece cu greu de pe masa in tava fara sa se rupa. In acest caz el se va presara cu faina, se va infasutra pe vergea, se va muta in tava si se va intinde.

- Ouale fierte se cojesc greu? Crapati-le putin si puneti-le cateva minute in apa rece.

- Pentru a obtine o supa buna, carnea se fierbe in apa rece.

-Pentru ca glazura cu care se acopera torul sa aiba o suprafata neteda trebuie sa se inmoaie cutitul in apa fierbinte si sa se netezeasca cu el repede glazura.

- Daca vrei ca blatul prajiturii sa se desprinda mai usor de tava , lasa tava cu prajitura in ea intr-o alta tava cu apa rece, pentru cateva minute.

-Pentru ca branza sa nu se usuce se va pune pe farfurie langa ea o bucatica de zahar si se va acoperi cu alta farfurie. Timp de o saptamana intreaga branza va ramane perfect proaspata.

- Albusul se spumeaza mai bine si mai repede daca este tinut la rece, si daca nu trece nici un pic de galbenus.

- Daca fierbi oul la foc iute , in apa clocotita , albusul va fi mai tare , iar galbenusul mai moale;daca il fierbi la foc mic , galbenusul va fi mai tare , iar albusul mai moale.

- Painea proaspata o poti taia usor in felii subtiri fara sa se faramtieze daca incalzesti cutitul pe aragaz sau il scufunzi pentru 1 minut in apa clocotita.

- Painea ramane mai mult timp proaspata daca o pastrezi intr-un vas smaltuit sau de portelan acoperit,pe fundul caruia ati presarat putina sare.Astfel nu va mai mucegai.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Mar Noi 10, 2009 3:21 am

- Pentru ca pestele sa nu se faramiteze la prajit, se va sara cu 10-15 minute inainte de prajire.

-Condimentele si sarea se pun in supa cu putin timp inainte se a se lua de pe foc.

-Toate felurile de mancare din gris vor fi mai pufoase daca cu 1/2 de ora inainte de a-l gati, grisul va fi lasat in apa sau lapte, se se umfle, apoi se fierbe.

-Painea proaspata se poate taia usor in felii subtiri fara sa se faramiteze daca cutitul se incalzeste la foc sau se cufunda pentru 1-2 minute in apa clocotita.

-Pestele prajit este deosebit de gustos daca se tine 5-10 minute in lapte, apoi se da prin faina si se prajeste in ulei foarte incins.

-Pentru ca pestele sau carnea sa se rumeneasca bine, inainte de a se pune la prajit, trebuie zvantate cu un servet.

-Pentru a afla daca pestele este proaspat, se pune intr-un lighean cu apa. Pestele proaspat cade la fund. Pestele proaspat, de curand pescuit, are solzii netezi, luciosi si strans lipiti de corp, ochii bulbucati si limpezi, branhiile de culoare rosie aprinsa, iar burta nu este umflata.

- Legumele congelate trebuiesc lasate sa se decongeleze la temperatura camerei apoi se intoduc la fiert intr-un vas cu putina apa clocotita si putina margarina sau unt,iar vasul se acopera cu un capac astfel fierberea este mai rapida si aroma legumelor nu se pierde.

- Pentru dulceata se aleg fructele bine coapte, nelovite si proaspete


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Mar Noi 10, 2009 3:27 am

- Budincile, musacaua, pilaful de orez se incalzesc intotdeauna in baie de aburi.

- Cand pregatiti mamaliguta lasati sa fiarba apa in clocote, adaugati sare, apoi adaugati malaiul in ploaie putin cata putin, lasati focul foarte mic si amestecati energic cu ajutorul unui tel. Malaiul creste in volum de 3-4 ori.

- Carnea congelata nu se decongeleaza decat la temperatura camerei sau in cuptorul cu microunde.

- Bicarbonatul de sodiu sau de amoniu se stinge intotdeauna cu putina zeama de lamaie sau otet, astfel dispare mirosul neplacut.

- Daca aveti umezeala in dulapul din bucatarie, puneti in el un bulgare mic de var nestins.

- Se poate evita zaharisirea dulceturilor prin adaugarea de putina sare de lamaie dizolvata in apa calda in timpul fierberii, sau prin adaugarea unei felii de lamaie deasupa dulcetii din borcan.

- Nucile se pastreaza in saculete din panza sau in pungi din hartie, ele nu trebuie sa fie mucegaite, verzi sau patate, si sa fie cat mai bine uscate.

- Malaiul si faina se pastreaza intr-un loc uscat, in pungi sau vase din metal ori sticla, curat si acoperit, din cand in cand trebuie sa fie usor afanat, pentru a se fi aerisit. Se intoduce in interiorul vasului cu malai sau faina un obiect de fier, care da "raceala" si nu da voie sa se incinga malaiul sau faina.

- Faina nu trebuie sa aiba mirosuri de mucegai, de umed sau alte mirosuri neplacute.

- Maioneza se omogenizeaza mai bine daca se adauga de la inceput putina sare de lamaie .

- In piureul de cartofi se adauga numai lapte fiert fierbinte.

- Carnea pentru supa se pune la fiert numai in apa rece, se fierbe la un foc mic, si se spumeaza astfel supa nu va deveni tulbure.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Mar Noi 10, 2009 3:33 am

- Untura se pastreaza in borcane din sticla inchise ermetic sau in vase din metal inoxidabil deasemeni inchise ermetic.

- Uleiul sau untura pentru prajirea cartofilor se mai foloseste doar o singura data dupa care se arunca.

- Pentru meniuri dietetice este recomandat uleiul din germeni de porumb.

- Frunzele uscate de patrunjel, marar, leustean se pastreaza in saculete din panza sau in borcane cu capac.

- Materiile prime ce folosesc la prepararea unei prajituri, trebuiesc aduse in bucatatrie cu 2 ore inainte.

- Pestele foarte mic ca sa ramana intreg se sareaza mai intai, apoi se trece prin faina si se pot infige cate 3-4 pe o scobitoare, se introduc la prajit numai in ulei incins.

- Radacinoasele (morcovul, pastarnacul, patrunjelul, telina) inainte de a fi puse in pivnita, se curata de pamant si de frunze, cotorul ramas se va rasuci putin. Fiecare radacinoasa se va aseza in nisip cu varful in jos sau se pot pune si culcate, in forma de piramida, acoperindu-se fiecare rand cu nisip.Radacinile nu trebuie sa se atinga intre ele. Se pot pastra si invelite in ziar, fiecare in parte, in ladite.

- Cartofii pentru iarna se pastraza in pivnite curate, racoroase si uscate, la temperaturi de 2-8 grade, in intuneric pentru evitarea incoltirii. Cartofii stau bine si in ladite, cu spatii libere intre scanduri, prin care sa circule aerul.

- Faina se rascoleste din cand in cand ca sa se aeriseasca si se aseaza iar in hambare (daca este nevoie se cerne).

- Faina buna de consum este acea care aluneca printre degete la pipait, sa nu aiba cocoloase si sa nu fie umeda.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Mar Noi 10, 2009 3:36 am

- ouale de gaina proaspete se pastraza proaspete daca sunt unse cu grasime, care astupa porii si nu permite aerului sa patrunda, se aseaza in cutii la loc uscat. Se pot tine si in rumegus sau malai invelite fiecare in parte in hartie.

* Pentru pastrarea fructelor pentru o perioada mai indelungata trebuie cunoscute urmatoarele:
- fructele peste care a cazut bruma nu se vor sterge;
- fructele patate, batute si cu stricaciuni nu se vor putea pastra;
- se vor alege fructele cu codita intreaga;
- trebuiesc invelite in hartie si puse in ladite;
- nu trebuiec puse in aceeasi incapere cu varza murata si muraturile, caci vor imprumuta miros de la acestea;
- temperatura de pastrare este de circa 4 grade C;
- camarile trebuiesc sa fie aerisite si uscate;
- se controleaza din cand in cand, pentru a fi scoase fructele care prezinta stricaciuni.

- camarile inainte de a fi umplute cu provizii pentru iarna se curata bine, se varuiesc peretii si podelele, apoi se afuma cu puciosa.
- cartofii pentru iarna se pastraza in pivnite curate, racoroase si uscate, la temperaturi de 2-8 grade, in intuneric pentru evitarea incoltirii. Cartofii stau bine si in ladite, cu spatii libere intre scanduri, prin care sa circule aerul.
- borcanele care se deschid greu se asaza cu capacul in jos, in apa calda, cateva minute.
- telina si alte radacinoase se pot pastra proaspete la frigider, daca se infasoara in folie de aluminiu.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos
avatar
Rose
Administrator
Administrator

Mesaje : 1491
Puncte : 1949
Reputatie : 14
Data de inscriere : 30/09/2009

http://info-new.forumz.ro

MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   Vin Oct 27, 2017 2:27 pm

-Salata verde vestejita isi recapata prospetimea daca o inmoi, 5 minute, in apa rece in care ai adugat zeama de la o lamaie.
-Poti subtia supa prea groasa daca adaugi in ea apa, in care ai fiert 15 minute un morcov, o ceapa si o bucata de telina. daca supa este prea subtire, o poti ingrosa cu doua linguri de faina dizolvata in apa. pune faina in supa si mai lasa sa clocoteasca 2-3 minute.
-Salata de varza prea sarata va fi mai gustoasa daca adaugi doua mere rase.
daca nu mai ai ou pentru uns prajiturile, il poti inlocui cu 2 linguri de lapte.vor capata aceeasi crusta aramie.
-Oul fiert se cojeste greu? Sparge putin coaja, apoi pune-l intr-un vas cu apa si asteapta 5 minute.
-Daca nu ai suficienta faina pentru prajituri, o poti inlocui cu o cantitate echivalenta de amidon de porumb.
-Nu doar checurile si aluaturile moi pot fi testate cu scobitoarea. Aceeasi metoda poate fi aplicata si atunci cand nu stii daca cozonacul este copt la mijloc.


[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]O singura clipa poate schimba totul.[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
Sus In jos

Continut sponsorizat




MesajSubiect: Re: Sfaturi utile in bucatarie   

Sus In jos
 

Sfaturi utile in bucatarie

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: INFO de la A la Z :: Gastronomie :: Ajutor in bucatarie-
Mergi direct la:  


Copyright © 2009 Info NEW - Toate drepturile rezervate
INFO NEW - Stiinta si Cunoastere

  
Forumgratuit.ro | © phpBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Poti avea un blog gratuit